[:nl]

Fietsen in Nieuw-Zeeland: de beste fietsavonturen van 2017

Op Instagram ontmoeten we veel mensen die net als wij gek zijn op fietsen in Nieuw-Zeeland. Kiwi’s, toeristen, jong en oud; sommige fietsen een officiële NZ Cycle Trail, andere de lengte van Nieuw-Zeeland of een mooi rondje bij hen in de buurt. Maar wat ze allemaal gemeen hebben, is hun liefde voor fietsen én Nieuw-Zeeland. Daarom vroegen wij onze volgers op Instagram om hun beste fietsavonturen uit 2017 met ons te delen. Hier zijn onze favoriete 10!

Blijf je verbazen op de Timber Trail

Ik heb de Timber Trail 3 keer gereden en elke keer sta ik weer versteld van het prachtige regenwoud, de geschiedenis van de houtindustrie, de oude spoorlijn en natuurlijk de indrukwekkende hangbruggen.

De Timber Trail is een 82 km lange fietstocht door het Pureora Forest, ongeveer een uur rijden ten zuiden van Te Kuiti, tussen Taumaranui en Taupo. Dus eigenlijk in ‘the middle of nowhere’. Een afgelegen en ruige plek. Je kunt de route het beste in 2 dagen fietsen. Er zijn verschillende overnachtingsplekken langs de route en een shuttlebus kan je terugbrengen naar het startpunt.

De eerste twee keer dat we de Timber Trail fietsten, deden we dat met vrienden. Een leuke tijd, met veel lol en goede verhalen in de Black Fern Lodge. De derde keer reden we de tocht met onze twee kinderen (9 en 12 jaar). We sliepen in de net geopende Timber Trail Lodge. De fietstocht was goed te doen voor onze kinderen en het was een geweldige ervaring om dit als gezin te doen. We vinden deze trail zo leuk, dat we hem in 2018 alweer ingepland hebben.

Charmaine Vaughan – Buzzy in the burbs

Echte wildernis op de Pakihi Track

De Pakihi Track is onderdeel van de Motu Trails, een van de Great Rides van de NZ Cycle Trail. De track ontstond begin 1900. Vanaf 1990 kreeg de Pakihi Track de officiële status van MTB-track en in 2010-2012 werd de fietsroute helemaal opgeknapt met 25 bruggen.

Afgelopen juni (Nieuw-Zeelandse winter), namen wij met een groep vanuit Opotiki een shuttlebus naar het hoogste punt van de Motu Road om vervolgens de Pakihi Track te fietsen. Het was een relaxte tocht met veel fotomomentjes en lol. Verschillende keren moesten we rotsen of boomstammen weghalen van het pad. We lunchten halverwege bij de Pakihi Hut. De laatste 20 km van de track zijn het mooiste. Je slingert langs de rotsige Pakihi rivier en op sommige plekken is het pad letterlijk uit de rotsen gehakt. Het bos is weelderig met palmbomen en varens. Hier heb je het gevoel dat de natuur nog onaangetast is. Echte wildernis dus! Ik heb de Pakihi Track vaak gefietst en ervan genoten, maar fietsen in een groep maakt het nog leuker.

Jim Robinson – Motu Trails

Verwen je ogen op de Heaphy Track

Ooit was de Heaphy Track een belangrijke route voor de Maori op zoek naar pounamu (jade), nu is het een populaire wandel- en fietsroute. De Heaphy Track is een fietsroute die je niet snel zult vergeten. De 8o km lange track is alleen open voor mountainbikers van 1 mei tot 30 november.

De Heaphy Track is een fantastische off road-ervaring en een goed alternatief om de snelweg langs de West Coast ter vermijden. Het landschap is oogstrelend! Je fietst door uitgestrekte vlaktes, imposante beuken, tropische palmbomen en de bekende ruige kusten van de West Coast. De Heaphy Track was voor ons het hoogtepunt van onze reis door Nieuw-Zeeland. Dit is wat Nieuw-Zeeland zo mooi maakt ten opzichte van andere landen. Waar in de wereld kun je op zo’n klein oppervlak vier verschillende microklimaten ontdekken?

Monique from KiwiBums

Nieuw-Zeeland van noord naar zuid

Toen ik van het noorden naar het zuiden van Nieuw-Zeeland fietste, stond ik versteld van de landschappen. Maar Nieuw-Zeeland is meer dan alleen prachtig natuur en mooie uitzichten. Je komt er ook een hoop gekke dingen tegen.

Bijvoorbeeld de beroemde tuin met de honderden theepotten in Owaka. Of de menshoge houten standbeelden van lokale historische beroemdheden in Lawrence. En wat dacht je van de bronzen dierenbeelden in Te Aroha. Maar ook levende dieren kruizen soms je pad. Zoals honderden schapen en dan zit er niets anders op dan wachten. Een ander dingetje waar ze in Nieuw-Zeeland gek op zijn, zijn grappige brievenbussen. Je hebt  bijvoorbeeld brievenbussen in de vorm van een pinguïn of een walvis. En ook oude magnetrons worden gebruikt als brievenbus.

Aan de Otago Central Rail Trail vind je verschillende tijdelijke kunsttentoonstellingen die de moeite waard zijn. In Ranfurly is nu ook een permanente tentoonstelling over het zonnestelsel. Erg interessant! Je weet dus nooit wat je tegenkomt als je door Nieuw-Zeeland fietst.

Kaleb K – Views While Riding

Een rondje puur genieten

Elke keer als ik deze korte fietstocht doe, vallen alle dagelijks beslommeringen van mij af en geniet ik volop van het buiten zijn. Net buiten Taradale kun je ontsnappen aan de drukke straten van Napier en een van de rustige fietsroutes nemen. De route volgt de rivier vanaf de oude brug bij Otatara Pa naar Puketapu Bridge en weer terug. Een mooi rondje van 18 km.

Je fietst langs een lokale marae (tradditoneel gemeenschapshuis van Maori), een golfbaan, door fruit-en wijngaarden en een historische Maori-dorp. Je gaat terug in de tijd wanneer je door ‘Poplar Lane’ fietst en uitkijkt op een prachtige vallei met bomen. Vergeet niet om je fietsvrienden mee te nemen naar de bijzondere Puketapu Pub voor een koffie met een scone of een goed glas bier en een pub-maaltijd. Elke keer als ik deze tocht fiets, geniet ik volop en waardeer ik dit stukje paradijs nog meer.

Vicki Butterworth

Het beste jaar van mijn leven

Wauw! Wat een ongelofelijk bevrijdend, schitterend mooi en geweldig avontuur!  Vorig jaar vloog ik samen met mijn fiets naar Queenstown en startte mijn project: fietsen door Nieuw-Zeeland in combinatie met vrijwilligerswerk.

Ik fietste van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds de zon onderging. Tijdens de periodes dat ik vrijwilligerswerk deed, verbleef ik bij aardige kiwis. Vaak bleef ik een week of drie en ging dan weer verder door Central Otago, Wanaka, het prachtige Lake Hawea en naar Mount Aspiring National Park. Ik herinner mij nog goed al die prachtige watervallen langs de weg. Ik fietste door het uitgestorven bos langs de westkust, naar Fox en Franz Josep Glacier. Na een paar aaneengesloten dagen van fietsen door het wilde westen, besloot ik me aan te melden als vrijwilliger bij een yoga kuuroord om weer op te laden en bij te tanken.

Toen ik weer helemaal zen was, ging ik verder over de koude Arthur’s Pass. Nadat ik de noordelijke punt van het zuidereiland ook had verkend, nam ik een ferry naar Wellington via de indrukwekkende Marlborough Sounds. Na een weekje Windy Welly, zat mijn jaartje toeren erop en moest ik mij haasten naar Auckland waar ik had afgesproken met familie. Het was het beste jaar van mijn leven!

Aaron Grobler – Volcyclart

Laat je inspireren door Richard

Ben je op zoek naar inspiratie voor je volgende fietsavontuur? Dan zal Richard Tahepehi uit Hamilton je niet teleurstellen. Hij kan als de beste verhalen vertellen over zijn fietsavonturen op de Great Te Awa River Ride. Die rijdt hij op zijn blauwe Schwin trike, die hij simpelweg aanduidt als ‘mijn fiets’.  Hieronder een paar van Richards gevleugelde uitspraken:

  • Ik houd van fietsen, want daar is mijn fiets voor gemaakt ☺

  • Ik vertrok om 7 uur uit Hamilton en stopte in Tokoroa om een hamburger te eten. Ik dacht, wat kan mij het schelen, en ben toen gewoon doorgefietst naar Taupo waar ik om 12 uur aankwam.

  • Ik fietste van Hamilton naar Thames in 4 uur.

  • Ik vertrok om 7 uur uit Hamilton. Toen ik in Mercer stopte voor een ijsje bedacht dat ik net zo goed door kon fietsen naar Papakura.

Zie je Richard ergens fietsen? Zwaai dan even naar hem. En als je geluk hebt, deelt hij een van zijn beroemde uitspraken met je.

Dan Tairaki – River Riders NZ

Kicken op de Dunes Trail

Ik denk dat ik de Dunes Trail wel 50 keer gereden heb in 2017. Heen en terug dus in totaal 100 keer. De meeste ritjes zijn vervaagd in mijn geheugen, maar eentje is mij nog goed bijgebleven. Dat was de keer dat we met een groep tieners, begeleid door mijn goede vriend, Bruce Webber, de trail fietsten. Ik herinner het me nog goed omdat we een walvis zagen, zo’n 200 meter van de kust. Maar ook omdat deze kinderen nog onervaren fietsers waren.

De Dunes Trail gaat voor een groot deel op en neer en dat was voor een aantal kinderen een behoorlijke uitdaging. In totaal 18 km op een grindpad langs de kust in de hitte van de zon. Het was geweldig om te zien hoe gefocust ze waren. Ze haalden allemaal de finish en kregen een enorme kick van hun prestatie. Hopelijk is dat een blijvende herinnering en zorgt dat ervoor dat ze terugkomen om meer trails te fietsen.

Jim Robinson – Motu Trails

De verdwaalde Cartograaf

Een verdwaalde Cartograaf, dat kan toch eigenlijk niet! Mijn avontuur begon toen ik per ongeluk verdwaalde tijdens een fietstocht. Toen besloot ik dat ik kaarten wilde maken van fietsroutes die je vervolgens handig kunt raadplegen in een gratis app. En zo begon het avontuur van de Great Rides App!

Het was een gigantische klus om alle 22 Great Rides van begin tot einde te rijden. Sommige mensen noemen het werk, ik noem het plezier! Samen met mijn vrouw, onze fietsen, de benodigde apparatuur zoals GPS units en camera’s reisden we door Nieuw-Zeeland.

Het was een fantastische tijd met mooie herinneringen. Wat ik niet snel zal vergeten zijn de lange witte baarden van de ‘locals’ op de West Coast Wilderness Trail, de schitterende paden langs de bergpieken op de Old Ghost Road, St. James en Dunes Trail. Maar ook het gevoel van ‘going with the flow’ op de Clutha Gold, de indrukwekkende Waikato River en de Alps 2 Ocean trail.

Mijn avonturen zijn vastgelegd in de app. Ik hoop dat het andere fietsers helpt om een fietstocht te kiezen, plannen te maken en hun eigen avontuur te beleven. Maar vooral om niet te verdwalen op een van Nieuw-Zeelands Great Rides.

Gary Patterson

We gaan voor goud

Wij vonden de Clutha Gold Trail zo geweldig, dat we hem 2 keer hebben gefietst. Van Lawrence naar Clutha en van Clutha weer terug naar Lawrence. En nu horen we je denken… is dat niet een beetje saai? Nou, nee! We zagen zoveel nieuwe dingen op onze weg terug, dat we het gewoonweg niet konden geloven dat we dezelfde route fietsten.

De Clutha Gold fietsroute volgt de indrukwekkende Clutha Mata-au-River. Een gemakkelijke 73 km door een groene oase. De kleur van de rivier is een schitterend turquoise blauw. En het geluid van het stromende water is erg rustgevend. Maar wat het meeste indruk maakte tijdens onze tocht was de geschiedenis van de mijnwerkers die hier zo’n 150 jaar geleden goud zochten. Overal zie je nog oude gebruiksvoorwerpen die herinneren aan deze tijd. Ze vertellen hun eigen verhaal over hardwerkende mensen en moeilijke omstandigheden. Verhalen over moedige mannen uit China, ver van huis, van hun families. Levend in slechte omstandigheden, op zoek naar een beetje geluk en een beter leven. We hopen dat ze dat gevonden hebben.

Peter and Sophie – Cycling in New Zealand

[:en]

Cycling in New Zealand: best cycle adventures 2017

Since we’re on social media we meet so many people who love cycling in New Zealand. Kiwi’s, tourists, young and old. They’re cycling one of the official NZ Cycle Trails, the length of New Zealand or just an awesome trail in their back yard. What they all got in common is their love for cycling and New Zealand. So that’s why we asked them to share their best 2017 cycle adventures. Here are our favourite 10!

Have fun!

Blown away on the Timber Trail

I’ve ridden the Timber Trail 3 times and each time I’m blown away by the magical beauty of the forest, the history of the timber industry and railway in the area and of course the amazing suspension bridges.

The Timber Trail is an 82km ride in the Pureora forest, about one hour south of Te Kuiti, between Taumaranui and Taupo, let’s just say in the middle of nowhere, a remote and rugged place. The trail is best ridden over two days and there are lots of different options for accommodation and shuttles.

The first two times we rode the trail we had a blast riding it with friends and enjoying some post-ride chats at Black Fern Lodge. The third time we rode the trail we took our two kids (9+12) and stayed at the newly opened Timber Trial Lodge. The kids handled the journey well and it was such a great family experience. We love this trail so much we are planning to do it again next year.

Charmaine Vaughan – Buzzy in the burbs

Pakihi Track, truly untamed

The Pakihi Track is part of the Motu Trails, one of the Great Rides on The New Zealand Cycle Trail. It was first formed in the early-1900s. From about 1990 the Pakihi earned a reputation as an iconic New Zealand MTB ride and it was fully restored with 25 bridges in 2010-2012.Back in June (New Zealand winter), a group of us from Opotiki got a shuttle to high on the Motu Road to ride the Pakihi. This was a relaxed ride, lots of photos, lots of laughs. Several times the guys got to work clearing rocks or small trees from the track and we took our time over lunch at the hut at halfway. The lower half of the 20km track is the most beautiful, you’re twisting alongside the rocky Pakihi stream and in places the track is literally cut into the cliff (focus is required!) The forest is lush, with palms and ferns. There is a sense that, unlike many popular trails, you’re experiencing a place that remains truly untamed. I’ve ridden the Pakihi many times this year, but doesn’t a fun group make every track better?

Jim Robinson – Motu Trails

Treat your eyes on the Heaphy Track

Once an important walking route by Maori seeking pounamu (greenstone), the Heaphy Track is now a hugely popular path among cyclists and trampers alike. Only open to Mountain bikers from 1 May – 30 November this 80 odd kilometre track is one you won’t forget in a hurry.

Providing an awesome off road alternative to get to the West Coast without going on the dreaded highway this one way road is an absolute treat for your eyes. The terrain will have you travel through vast tussock downs, flourishing beech forests, tropical nīkau palms to the rugged seas of the West Coast. The Heaphy, for us is the pinnacle of New Zealand travel and what we love most about this country in comparison to others we have travelled. Where else in the world would you be able to discover four different micro climates in less than 80km?

Monique from KiwiBums

Cycling the length of New Zealand

Cycling the length of New Zealand, I found the landscapes are amazing, but there are a lot of quirky things that can be found all around the country.

In Owaka, you will find a yard that is filled with teapots. In Lawrence you can see local historical figures in the form of 2m tall painted wooden statues. Te Aroha has several steam punk animal sculptures. On the trails you can occasionally get caught up in a livestock drive, surrounded by over one hundred moving sheep. The roads are also dotted with unique mailboxes. There are penguins, microwaves, a corrugated steel whale, and Jimi-“Hedge”-rix!

Along the Otago Rail Trail there were several temporary art exhibits that weren’t there a few months prior. There is now a permanent solar system exhibit with a large sun that goes over the trail in Ranfurly. You’ll never know what you can see while out cycling.

Kaleb K – Views While Riding

Puketapu Loop, a ride in paradise

There’s a wee ride that each time I do, it peels away the day’s worries and opens up the delights of the outdoors. Just out of Taradale you can escape Napier’s suburban streets and pop onto the peaceful cycle trails. The crisp limesand trail winds along beside the river from the old road bridge by Otatara Pa, to Puketapu Bridge and back to create an 18km loop.

Enjoy riding past a local marae, golf course, orchards, farmland, church, lake, historic pa and vineyards. The yesteryear experience of riding through ‘Poplar Lane’ and the wonderful tree glens are priceless. Take a friend and be sure to stop off at the quaint Puketapu Pub, for a cuppa and a scone or a pint and some pub food. Each time I ride this piece of trail, I get to savour and appreciate our special piece of paradise.

Vicki Butterworth

Best year of my life

Wow! What an incredibly liberating, beautifully stunning, pristinely natural adventure of a lifetime! I flew down to Queenstown, bike in box, assembled at airport, cycled out of the airport and started my epic cycle-volun-touring sojourn.

My cycling days started in the morning, ended before sundown (except for a few unexpected hiccups) and greeted with lovely kiwi hospitality at a new WWOOF property. I stayed for a week to three weeks, then moved up the country, through central Otago, Wanaka, passing the pristine Lake Hawea, onto The Mount Aspiring National Park filled with road side waterfalls. I cycled up the uninhabited coastal bush, to Fox and Franz Josef Glaciers. After a few continuous days of biking the Wild Wild West, I volunteered in Greymouth at a yoga retreat to recharge, rejuvenate and replenish my body.

After I got my zen on, I continued through chilly Arthur’s Pass. After exploring all over the northern tip of the South Island, I took the jaw dropping Queen Charlotte Sound ferry ride to Wellington in the North Island. After a few weeks of exploring Windy Welly, I had to rush up the west coast up back to Auckland to meet my family. Best year of my life!

Aaron Grobler – Volcyclart

Looking for inspiration on the Great Te Awa River Ride

If you’re looking for inspiration before your next cycling adventure then Hamilton man Richard Tahapehi will not disappoint. While operating River Riders bike hire at the Christmas at the Lakes on Saturday 16th December, we were lucky enough to bump into Richard and even luckier to have him share a few of his cycle trail adventures, although its fair to say Richard blazes his own trails in his custom blue Schwin trike that he simply refers to as ‘My Bike’. Here’re some of Richards favorite phrases:

  • ‘I love riding because that’s what my bikes for’ :-)

  • ‘I left Hamilton at 7am and stopped in Tokoroa for a burger at 9:30am and decided what the heck, and carried on eventually arriving in Taupo at 12 noon’

  • ‘I did Hamilton to Thames in 4 hours’

  • ‘I left Hamilton at 7am and stopped in Mercer for an ice-cream and thought I might as well carry on and got to Papakura at 1pm.

If you see Richard blazing his own trail make sure you wave, say hello and if you’re lucky he might share some of his cycle trail adventures with you too.

Dan Tairaki – River Riders NZ

Having fun on the Dunes Trail

At a guess, I’ve ridden the Dunes Trail section of the Motu Trails about 50 times in 2017—if you count out-and-back, 100 times. Most of those rides blur like sand on the beach. One that doesn’t was joining a bunch of teenagers from Kawerau Blue Light youth group, led by a good friend, Bruce Webber. In part, it sticks in the mind because we spotted a whale, about 200m offshore. But also, these young folks weren’t regular cyclists.

The Dunes Trail is up-and-down most of the way so, for several of them, 18km of gravel on a hot day was a proper effort. It was neat to see all of them give it focus. All of them finished the ride. It looked like, all got a buzz from that achievement. Hopefully, they’ll remember that, and one day they’ll be back for more on the Motu Trails.

Jim Robinson – Motu Trails

The lost cartographer

There is something such not right about a lost cartographer. My adventure began when I went mistakenly off trail which took me on a different life path. I then decided these cycle trails need to be mapped onto a free app … and that is how the Great Rides App adventure began!

To ride 22 Great Rides almost back to back is a formidable but envious task. Some called it work, I called it JOY! So off my wife and I went with my trusty Trance kitted up with three GPS units, three cameras and a Personal Locater Beacon for safety.

Riding these trails provided a lifetime of memories. Etched in my mind are long white beards of the West Coast locals on the Wilderness Trail, the magnificent trails along mountain peaks on the Old Ghost Road, St James and Dun Trail, and the going-with-the-flow of the Clutha Gold, the mighty Waikato River and the Alps 2 Ocean (A2O) Trail.

My adventure is now captured in the app. I hope other’s rides will be helped to pick, plan and plot their own adventure along NZ’s greatest rides without loosing ones way.

Gary Patterson

Going for gold

We liked the Clutha Gold Trail so much, that we decided to cycle the trail twice. From Lawrence to Clutha and from Clutha back to Lawrence. We can hear you thinking…. Isn’t that a bit boring? Well, no! We saw so many new things on our way back, that we couldn’t believe this was the same trail.

The Clutha Gold cycle trail follows the mighty Clytha Mata-au River. It’s an easy 73km. We loved the beautiful turquoise colour, the constant flow and sound of the water. Very calming. But what we loved most was the history-experience. Everywhere we saw relics reminding us of the mining history. Just left there, going rusty, telling their own stories of hard work and difficult times. Stories about brave men from China, far away from their families, living in poor conditions, trying to find a little bit luck and a better life. We hope they did!

Peter and Sophie – Cycling in New Zealand

[:]